Podeli članak

Prvi prototip brodskog propelera je proizveden uz pomoć tehnologije 3D štampe.

Propeler prečnika 1,35m je nazvan - WAAMpeller. Rezultat je konzorcijuma kooperativnih kompanija koji uključuje Damen Shipyards Group, Rotterdam Additive Manufacturing LAB (RAMLAB), Promarin, Autodesk i Bureau Veritas.

RAMLAB je proizveo WAAMpeller u Roterdamskoj luci, koristeći aluminijumsko-bronzanu leguru i WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing) metodu, koja kombinuje električni luk kao izvor toplote i žicu kao sirovinu. Kees Custers, projektni inženjer, objasno je da prototip 3D štampanog propelera mora biti podvrgnut obimnom testiranju kako bi se osigurala usklađenost sa Bureau Veritas standardima.

"To je zato što su 3D štampani delovi izgrađeni sloj po sloj. Kao posledica toga, oni prikazuju različita fizička svojstva u različitim pravcima - karakteristika poznata kao anizotropija. Čelični ili liveni delovi, sa druge strane, su izotropni - oni imaju iste osobine u svim pravcima. Izazov je bio da prevedemo 3D CAD fajl sa računara u fizički proizvod. Dodatna poteškoća je činjenica da je ovaj propeler dvostruko zakrivljen, geometrijski oblik sa nekim zaista komplikovanim visećim delovima."