Podeli članak

Bila nam je velika čast da posle FABelgrade, učestvujemo na prvom Novosadskom Fab Labu - FAB Novi Sad Pilot

FAB Novi Sad Pilot je pilot projekat konvencije posvećene promociji digitalne fabrikacije i fab lab koncepta. Digitalna fabrikacija podrazumeva upotrebu 3D štampe, 3D skeniranja, CAD/CAM softvera, CNC mašina i laserskih sekača u nastavi, nauci, preduzetništvu i mnogim oblastima industrije. Posle uspešnih Fab Lab-ova u Beogradu, bilo je samo pitanje vremena kada će se ovakva konvencija održati i u Novom Sadu.

 

Konvencija je odražana 13 i 14 oktobra u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu sa ciljem da se ljudima predstave pogodnosti i mogućnosti digitalne fabrikacije u 21. veku, kroz vrlo interesantnta predavanja, radionice i izložbe u holu.

 

Praktične radionice su se odvijale u pravom fab lab-mejkerspejsu, koji je sadržao sve fab lab alate i mašine kao što su različiti modeli 3D štampača, laserski sekači, CNC mašine i DIY elektronika.

 

Naša kompanija je ove godine u Novom Sadu, zajedno sa našim partnerima i prijateljima iz 3D Republike, predstavila mogućnosti digitalne fabrikacije uz pomoć 3D štampe i 3D skeniranja. Takođe po prvi put u Novom Sadu predstavljen je i najnoviji 3D štampač iz porodice ULTIMAKER - S5

 

Kao i na FABelgrade 2018, na kom je naša kompanija takođe bila učesnik, zainteresovanost je bila velika. Interesovanje su pokazali ozbiljni preduzetnici i profesori, studenti, modni dizajneri, arheolozi, arhitekte, ali i oni najmlađi – budući ''mejkeri''.

 

Nama je definitivno najbolji utisak ostavila izložba Jugoslava Pendića – ''PRAISTORIJKSI MEJKERI''. Uz pomoć fotogrametrije, Jugoslav skenira artefakte (stare i do 3500 godina), a zatim ih 3D štampa. Na ovaj način dobijaju se modeli 1/1 identični originalu, koji mogu da se diraju, okreću, vrte i što je najbitnije, dolazi se do zaključka za šta je korišćen određeni predmet, bez brige ako se polomi.

 

 

Više o Jugoslavovoj izložbi i samoj konvenciji možete pročitati na :

 

https://sites.google.com/view/fabnovisad-pilot/home