Podeli članak

Francuska vazduhoplovna kompanija Safran predstavila je u Londonu svoj novi motor za helikoptere pod nazivom Aneto 1-k. Ovaj model Aneto motora, koji je dobio ime prema najvišoj planini na Pirinejima, sadrži 3D štampane delove i koristiće se za pokretanje AgustaWestland AW189K helikoptera.

3D štampane komponente

U okviru svog inovativnog programa Tech 3000, Safran je razvio niz internih 3D štampanih komponenti. Ovo uključuje "Gigatory" komoru za sagorevanje sa 3D štampanim delovima za ubrizgavanje, napravljenim od materijala otpornih na toplotu, kao i 3D štampanih delova za avionska krila. Safran navodi da će uvođenjem aditivne proizvodnje, Aneto imati poboljšanje odnosa snage i težine od 25% na motore sa sličnom zapreminom i 15% pad operativnih troškova. To je delom zbog toga što će motor zahtevati znatno manje vremena za održavanje.

Saradnja sa kompanijama za 3D štampanje

 

Safran je ranije objavio da je postigao dogovor o partnerstvu sa francuskom kompanijom za 3D štampu Prodways. Ova saradnja ima za cilj proizvodnju štampanih komponenti u odbrambenoj i avioindustriji. Partnerstvom će takođe pokušati da dobiju konkurentsku prednost nad svojim najvećim rivalima u ovoj oblasti, nemačkom kompanijom Man Diesel & Turbo.