Podeli članak

Tehnologijom 3D skeniranja otvorile su se nove mogućnosti pri dizajniranju proizvoda.

3D skeniranje ima mnogo pogodnosti za razvoj proizvoda. Dok je u prošlosti proces dobijanja 3D skena bio težak, danas je situacija sasvim drugačija. Sa odgovarajućim skenerom i softverom, skeniranje je postalo tako lako da čak i deca mogu pravilno koristiti 3D tehnologiju skeniranja.

 

Bilo da radite sa modelom od gline ili voska, tehnologija 3D skeniranja učinila je proces prelaska sa fizičkog objekta u digitalni model mnogo bržim i efikasnijim. Vodeće kompanije za 3D tehnologiju skeniranja počele su da uključuju veštačku inteligenciju u svoje ponude, omogućavajući da proces skeniranja bude automatizovan i intuitivan, dok se smanjuje vreme potrebno za obuku. Ovo će omogućiti prevladavanje dizajniranijih proizvoda, gde bi se u prošlosti dizajnirali pojednostavljeni, jer je proces digitalnog dizajna bio toliko težak, a samim tim i skup.

 



Osim toga, 3D skeneri su takođe omogućili bolje ergonomske dizajne. Sa mogućnošću digitalnog hvatanja ljudske anatomije, proizvodi se stvarno mogu stvoriti kako bi se uskladili sa ljudskim telom. Ista logika se može primeniti prilikom dizajniranja delova koji su namenjeni za usklađivanje sa postojećim proizvodima. Na primer, kompanija koja želi da kreira prilagođena sedišta za automobile može ukloniti sedišta, skenirati unutrašnjost vozila i koristiti digitalni model unutrašnjosti vozila tokom procesa projektovanja. To omogućava kompaniji da virtuelno testira različite veličine sedišta i dizajn unutar vozila. Takođe, 3D skener “hvata” mesta gde su šine vozila i rupe za šrafove tako da novo sedište može biti dizajnirano tako da se savršeno uklopi tokom instalacije.

 

 

Skenirani 3D model omogućava fleksibilnost dizajna tokom čitavog procesa. Tokom prvog dizajna proizvoda, korišćenjem programa za 3D skeniranje, korisnicima su površine prikazane sa visokom verodostojnošću.

Spajanjem tehnologije 3D skeniranja i 3D modelovanja sa tehnologijom 3D štampe, omogućava se da se prototip razvije neverovatnom brzinom, samim tim štedeći vreme i novac.

 

 

Tokom dizajniranja proizvoda, nije neuobičajeno da se proizvod šalje po celom svetu pre nego što “ode” u masovnu proizvodnju. 3D sken, verno zamenjuje fizički proizvod - štedeći vreme i novac za logistiku.

 

Osim toga, 3D sken može se koristiti kao dodatni resurs pri prijavljivanju patenata.

Postoje i dodatne pogodnosti sa 3D skenom, kada je u pitanju prodaja proizvoda online. Sve više je uobičajeno da se na web stranicama malih i srednjih preduzeća nalazi 3D model proizvoda u ponudi, kako bi ih kupci gledali iz svakog ugla. Već su dostupne mnoge platforme koje korisnicima omogućavaju ukrašavanje online prostorije u rasponu od 360 stepeni.