Podeli članak

Ekipa PMG robotics osvojila je prvo mesto na nacionalnom EUROBOT 2019 takmičenju i time sebi obezbedila plasman u Francusku.

Tim PMG Robotics čine studenti elektrotehnike i mehatronike na 4. godini studija. Prošle i ove godine, tim je učestvovao na internacionalnom prjektu EUROBOT- takmičenju koje okuplja umlade robotičare amatere, koji se ističu van svojih studentskih obaveza u poduhvatu koji podrazumeva izradu potpuno autonomnih robota koji rešavaju određene problemske zadatke. Takmičenje svake godine menja zadatke, pravila i teren po kojem se roboti kreću, kako bi se kod studenata podstakla inovativnost, kreativnost i primena teorijskog znanja u praksi.

Prošle godine, neki od članova sadašnjeg tima, imali su priliku da steknu znanje i veštine u okviru tima Memristor. Prvi susret sa primenjenom robotikom, bio je zaista veliki zalogaj za članove, ali njihova volja, upornost, istrajnost doneli su im 3. mesto na nacionalnom takmičenju i 4. mesto na evropskom nivou takmičenja. Podstaknuti željom za daljim napredovanjem i usavršavanjem, formira se tim PMG robotics, koji osvaja 1. mesto na ovogodišnjem nacionalnom takmičenju koje se održalo 6. aprila, u zgradi Rektorata novosadskog Univerziteta. Iza tima je 8 meseci predanog rada na dizajniranju izgleda robota, konstruisanju mašinskih elemenata, elemenata elektronike, programiranja, planiranja strategija kretanja, rešavanja zadataka itd. Finalni produkt su dva šampionska robota, koja će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju u Francuskoj krajem maja, početkom juna.

Ekipa iz kompanije Infinity Print d.o.o. je ove godine podržala ekipu PMG robotics u vidu tehničke podrške i 3D štampe rezervnih, prototipskih i funkconalnih delova. Odštampano je preko 100 delova od raznih materijala, različitih mehaničkih i fizičkih svojstava. Koresteći mogućnosti i prednosti 3D tehnologije, nad tradicionalnim metodama izrade delova, i korišćenjem najsavremenijih materijala kao što su ABS, CPE, TPU, NYLON PA, PC, ekipa PMG robotics je na brz i efikasan način dolazila do rešenja, po potrebi menjajući ideju bez velikih vremenskih gubitaka. Zbog ovoga, tim PMG robotics je imao vremena da se posveti rešavanju drugih problema i na vreme otkloni greške i pripremi robote za takmičenje.


 

Kombinacijom znanja i veštine tima PMG robotics i iskustva sa 3D modelovanjem i 3D štampom ekipe Infinity Print d.o.o., osvojeno je 1. mesto na ovogodišnjem nacionalnom takmičenju.

Sastav tima PMG robotics:


Želimir Trišić - Mehatronika

Slađan Plavšić - Mehatronika

Danilo Lazić - Mehatronika

Nemanja Janus - Mehatronika

Đorđe Dostanić - Mehatronika

Andrej Jusupović - Mehatronika

Petar Knežević - Mehatronika

Nikola Tadić - Mehatronika

Branko Jekić - Mehatronika

Milan Beader - Mehatronika

Vidoje Obradović - Mikroračunarska elektronika

Miroslav Bogdanović - Mikroračunarska elektronika

Takmičenje se održava u Francuskom gradu La Roche Su Yon od 30.5 do 1.6. ove godine.